Hur mycket kostar ett bröllop?

Är du förlovad och planerar bröllop? Bröllop handlar om så mycket: vigsel, bröllopsfest, mat, presenter och ekonomi. Till syvende och sist är det ofta ekonomin som styr.

Bröllop

För många är bröllopsdagen en av de riktigt stora dagarna i livet. Det är något särskilt med att få gå ner för altargången för att bli ett äkta par. Med vänner och familj som stödjer och deltar. Det är så mycket kring bröllop som är så härligt: kärleken, musiken, glädjen och att få klä upp sig riktigt snyggt. Men det kostar att gifta sig. Man kan förvisso ha ett bröllop som knappt kostar en tusenlapp, men de flesta vill göra något stort av dagen. Ett tips är att läsa tidningen Allt om bröllop, som är en perfekt kunskapsbank för brudpar.

Fin festlokal

Det är stor skillnad på att ha en liten bröllopsfest hemma på altanen och att hyra lokal och bjuda in 200 gäster. När ni ska gifta er ska ni uppfylla era drömmar utifrån vad som är möjligt. Det finns fullt med fina festlokaler över hela Sverige. Om ni vill ha ett kyrkbröllop spelar det ingen roll om ni hittar en fin restaurang utanför Borlänge eller en herrgård på sörmländska landsbygden. Det finns alltid en kyrka i området. Det dyra är naturligtvis inte själva vigseln utan själva bröllopsfesten.

Bröllopsfesten

Hur mycket bröllopsfesten kostar beror på både lokalen, hur många gäster som ni ska bjuda samt hur exklusiv maten är. Oftast kan det bli billigare om ni anordnar bröllopet där ni bor. Då kan ni dekorera, städa undan, laga en del av maten och göra dylika saker själva. Samtidigt är det härligt att kunna fokusera helt och hållet på allt annat som händer innan och efter bröllopet, och inte behöva tänka på dekorering och att städa undan. Ett sätt att göra bröllopsfesten billigare är genom att låta gästerna betala för sitt kuvert, istället för att ge en bröllopspresent. Det ger möjlighet att bjuda in fler gäster. Det är också många bröllopsgäster som tycker det är skönt att inte behöva leta efter en bröllopspresent, utan bara betala för maten. Dock är det inte något som ekonomiskt fungerar för alla. Ju dyrare mat ni bjuder på, desto mer av själva maten måste ni själva betala. Ni kan inte förvänta er att alla har ekonomi att betala 2000 kronor per person. Eller att alla har lust att lägga de pengarna på just ert bröllop. Ni kan göra en mellanvariant där ni låter bröllopsgästerna betala 500 kronor per kuvert och så betalar ni resten. Förutom mat och dryck, så måste ni också betala för kläder, makeup och frisör. Det finns personer som gifter sig för 1000 kronor, men vanligare är det att ett bröllop kostar mellan 50 000-100 000 kronor.