BröllopstipsBröllopstips

BröllopsresanBröllopsresan

Hur mycket kostar ett bröllop?

Är du förlovad och planerar bröllop? Bröllop handlar om så mycket: vigsel, bröllopsfest, mat, presenter och ekonomi. Till syvende och sist är det ofta ekonomin som styr.

Bröllop

För många är bröllopsdagen en av de riktigt stora dagarna i livet. Det är något särskilt med att få gå ner för altargången för att bli ett äkta par. Med vänner och familj som stödjer och deltar. Det är så mycket kring bröllop som är så härligt: kärleken, musiken, glädjen och att få klä upp sig riktigt snyggt. Men det kostar att gifta sig. Man kan förvisso ha ett bröllop som knappt kostar en tusenlapp, men de flesta vill göra något stort av dagen. Ett tips är att läsa tidningen Allt om bröllop, som är en perfekt kunskapsbank för brudpar.

Fin festlokal

Det är stor skillnad på att ha en liten bröllopsfest hemma på altanen och att hyra lokal och bjuda in 200 gäster. När ni ska gifta er ska ni uppfylla era drömmar utifrån vad som är möjligt. Det finns fullt med fina festlokaler över hela Sverige. Om ni vill ha ett kyrkbröllop spelar det ingen roll om ni hittar en fin restaurang utanför Borlänge eller en herrgård på sörmländska landsbygden. Det finns alltid en kyrka i området. Det dyra är naturligtvis inte själva vigseln utan själva bröllopsfesten.

Bröllopsfesten

Hur mycket bröllopsfesten kostar beror på både lokalen, hur många gäster som ni ska bjuda samt hur exklusiv maten är. Oftast kan det bli billigare om ni anordnar bröllopet där ni bor. Då kan ni dekorera, städa undan, laga en del av maten och göra dylika saker själva. Samtidigt är det härligt att kunna fokusera helt och hållet på allt annat som händer innan och efter bröllopet, och inte behöva tänka på dekorering och att städa undan. Ett sätt att göra bröllopsfesten billigare är genom att låta gästerna betala för sitt kuvert, istället för att ge en bröllopspresent. Det ger möjlighet att bjuda in fler gäster. Det är också många bröllopsgäster som tycker det är skönt att inte behöva leta efter en bröllopspresent, utan bara betala för maten. Dock är det inte något som ekonomiskt fungerar för alla. Ju dyrare mat ni bjuder på, desto mer av själva maten måste ni själva betala. Ni kan inte förvänta er att alla har ekonomi att betala 2000 kronor per person. Eller att alla har lust att lägga de pengarna på just ert bröllop. Ni kan göra en mellanvariant där ni låter bröllopsgästerna betala 500 kronor per kuvert och så betalar ni resten. Förutom mat och dryck, så måste ni också betala för kläder, makeup och frisör. Det finns personer som gifter sig för 1000 kronor, men vanligare är det att ett bröllop kostar mellan 50 000-100 000 kronor.

Kom i bröllopsform

Hur lång tid är det kvar till bröllopet? Du vill naturligtvis se riktigt snygg ut på din bröllopsdag. Har du köpt eller hyrt en klänning vill du också att den ska passa perfekt. Här kommer tipsen på hur du kommer i bröllopsform.

Bröllop

Det är både spännande, stressande och tidskrävande att gifta sig. Innan ni har beslutat datum, och bröllopet främst bara är en romantisk tanke, så är det mest bara roligt. Men när ni väl har skickat ut bröllopsinbjudningarna kommer livet plötsligt att mest kännas som en enda stor bröllopsplanering. Förhoppningsvis gifter du dig med ditt livs kärlek och då gör det inte så mycket att så mycket av fokuset blir på bröllopet. Men det kan vara lite svårt att få ihop både vardagsliv, jobb, eventuella barn och bröllop. Det är mycket som ska planeras, fullt med små saker som måste fixas. Allt från att hitta en klänning till att besluta vad ni ska äta och hur ni ska dekorera festsalen. Förutom att hitta en bröllopssal, så måste det finnas lediga tider för både festsalen och vigsel. Det kan bli riktigt stressande. Ett problem med stress är att det påverkar hälsan. Vi sover sämre och kan också förlora formen och lättare gå upp i vikt.

Kom i form

För att komma i bröllopsform är det klokt om du redan i början av planeringsstadiet även planerar in din hälsa. Så slipper du stressa med att behöva gå ner fem kilo månaden innan bröllopet för att komma i din bröllopsklänning. Det är smart om ni som brudpar tillsammans fokuserar på hälsan. Istället för att ni sitter vid köksbordet och samtalar om vilka som ska bli bjudna, så kan ni göra det under en promenad. Eftersom du kommer ha väldigt mycket att göra innan bröllopet kan det vara smart att fokusera på vardagsmotion. Ett tips är att gå minst 10 000 steg per dag. Behöver du eller din partner gå ner i vikt, så satsar ni på 15 000 steg per dag. Läs träningsmagasinet iForm så får du många tips på hur du lätt kan komma upp i 10 000 steg i din vardag. För att tona kroppen kan det vara klokt att gå på gym en gång i veckan. Eller så tränar du musklerna hemma med hjälp av hantlar och genom att använda kroppen som träningsredskap. För att behålla din vikt kan du med fördel försöka äta extra mycket grönsaker. Börja alla måltider med att lägga upp halva tallriken med sallad, så minskar du risken att äta för mycket.

Planera ditt bröllop

Det finns mycket som du behöver tänka på om du ska gifta dig. Här kommer din hjälp så att du inte glömmer bort något viktigt inför den stora dagen.

Boka kyrka och festlokal

Först och främst måste du boka kyrka och festlokal. När du har gjort det kan du skicka ut inbjudningskorten. Det är smart att försöka boka en festlokal och kyrka så snart du har beslutat datum, särskilt om ni planerar att gifta er under våren eller sommaren. Innan ni vet ordet av så är lokalerna uppbokade av andra brudpar.

Gästlistan

Samtidigt som ni bokar lokaler är det smart att tänka igenom vilka ni ska bjuda. Om ni vill ha ett stort bröllop ska ni skriva gästlistan innan ni bokar festlokal. För att försäkra er om att alla får plats. Eller så vet ni var ni vill gifta er och anpassar antalet gäster efter festlokalen. Hur många gäster ni ska bjuda är individuellt. Det kan dock vara klokt att tänka igenom vilka principer ni ska utgå från om ni inte ska ha ett stort bröllop. Det kan bli konstigt att bara bjuda en kusin istället för båda kusinerna om du har samma relation till dem. Detsamma gäller kompisgäng. Ska ni bara bjuda era närmaste vänner eller hela vänkretsen? Vilka har bjudit er på bröllop tidigare och vilka tror ni kommer bjuda er på deras bröllop i framtiden?

Kläder och bröllopstårtan

Det är smart att leta bröllopskläder så snart ni har ett datum. Det tar tid att hitta bröllopsklänningen med stort B. Det tar också tid att hitta vilken catering eller restaurang som ska få laga er mat. Ni vill hinna avsmaka maten. Sedan vill ni att bröllopstårtan både ska smaka fantastiskt gott och se lika fantastisk ut.

Ge bort en upplevelse

Är du bjuden på bröllop? Det kan vara svårt att hitta den perfekta bröllopspresenten till vuxna personer som egentligen redan har allt. Då kan du ge bort en upplevelse.

Ge bort en dröm

Finns det något som bruden, brudgummen eller brudparet drömmer om? Har du en fin stuga i fjällen som de skulle uppskatta att få låna en vecka? Eller brukar de tala om att flyga luftballong över Stockholm? Att bjuda bröllopsparet på en annorlunda upplevelse kommer vara en mycket uppskattad present. Om de har små barn kan du erbjuda dig att sitta barnvakt en dag, kväll eller helg. Det låter kanske inte som en dyr och fin present, men är ofta mycket uppskattat.

Anmäl dem till ett lopp

Är det ett sportigt par kan du anmäla dem till ett lopp. Det förutsätter dock att de har utrustningen för att kunna genomföra loppet. Det får heller inte vara för dyrt att ta sig till loppet. Hur spännande det än skulle vara att anmäla några till Tokyo marathon, så kan det bli en jobbig present. Om de gillar att åka skidor kan du bjuda på en anmälan till Vasaloppet, så får de också en liten extra bröllopsresa i början av mars.

Hålla tal

Ska du hålla tal på ett bröllop eller en fest? Det är mångas stora skräck, men samtidigt blir ju inte fester lika roliga om folk faktiskt inte håller tal.

Planera

Winston Churchill sa att om han skulle tala i tre minuter så behövde han förbereda sig i två veckor. Och han var en känd och god talare. För att kunna hålla ett bra bröllopstal behöver du förbereda dig. Du ska veta vad du säga. Var rolig, kom gärna med en anekdot, men var samtidigt respektfull. Tala helst inte längre än tre minuter. Tänk också på att du gör festen bättre genom att ställa dig upp och tala. Då händer det någonting och du visar brudparet att de verkligen betyder något för dig.

Känn dig trygg och snygg

Det underlättar enormt att hålla ett tal om du känner dig snygg. Som kvinna är det smart att satsa på lite högre klackar, så får du snyggare figur. Hitta en klänning eller kostym som verkligen passar din personlighet. Som en tjej hittar du väldigt bra inspiration i modemagasinet Elle, som har många tips för både fester och bröllop. Med snygga kläder och ett förberett tal kan du tryggt ställa dig upp och hålla talet.

Bröllopsresa

Det är många brudpar som väljer att åka på bröllopsresa efter bröllopet. Det finns många fina ställen att välja mellan.

Åka på bröllopsresa

När ni planerar ert bröllop är det smart att också planera in bröllopsresan. Både själva festen och resan kan kosta ganska mycket. Samtidigt är det något speciellt att få fira kärleken och få göra en skön semester bara ni två. Tiden innan ett bröllop är ofta mycket stressigt. Livet handlar under ett par månader bara om tårtor, tider och gäster med specialkost. Då är det skönt att få åka iväg på en resa och vila ut. För att hitta en passande destination kan ni läsa resemagasinet Vagabond, som tipsar om alla möjliga resor.

Romantik eller äventyr

Åk på en resa som passar era personligheter. Har du alltid drömt om en romantisk vecka i Paris, så kan det vara ett underbart ställe att tillbringa smekmånaden på. Eller vill ni ut på engelska landsbygden, bo på slott och köra Mini från 50-talet? Det finns så många roliga och romantiska resor att göra. Är ni däremot mer för äventyr så behöver ni inte åka på en klassisk romantisk resa. Åk till Thailand och dyk, vandra i Alperna eller klättra uppför bergsluttningar i Dolomiterna. En bra bröllopsresa innehåller både romantik, restauranger och dans, men också roliga äventyr och upptåg. Oavsett vart ni reser är det alltid trevligt att hyra bil. Det är något särskilt att som par åka ute på landsbygden i Sverige eller Italien, hitta ett mysigt ställe och bara vara.

Annorlunda bröllopsresa

Varför inte göra en annorlunda bröllopsresa? Bara för att ni blivit äkta makar måste ni inte resa till Paris och sitta på en restaurang med levande ljus. Det finns så många andra resor att genomföra.

Vandra

Om ni älskar uteliv kan ni satsa på att vandra och bo i tält. Ligga på ett varsitt liggunderlag utanför tältet och titta på stjärnhimlen klår det mesta i romantik. Eller så vandrar ni Kungsleden och njuter av att ni kan samtala hela natten i midnattssolens sken. Om ni ska vandra på bröllopsresan kan det vara smart att försöka hitta en mindre led som inte är fullknökad med andra vandrare. Om ni vandrar Kungsleden kan ni bo i tält. Så får ni vara ifred. Avsluta sedan vandringen med ett finare hotell när ni kommit i mål.

Hyra husbil

Gillar ni att ligga på vägen? Då kan ni hyra en husbil. Ni väljer själva vart ni ska åka och var ni stannar. Att sitta utanför husbilen en stilla kväll med en vacker porlande fors i bakgrunden är riktigt mysigt och romantiskt. Satsa på en större husbil, så får ni en riktigt bekväm bröllopsresa.

Har du några frågor? Kontakta oss gärna genom det här formuläret!

whitebirds.se – Allt om bröllop och bröllopsresorwhitebirds.se – Allt om bröllop och bröllopsresor