Tills döden skiljer oss åt

Äktenskapet är en helig institution. Det är en ceremoni där två människor lovar att älska varandra i nöd och i lust, tills döden skiljer dem åt. Det sista är något man sannolikt inte tänker på när man står inför prästen, finklädd och redo för att uppleva livets viktigaste dag. Men döden är en oundviklig konsekvens av att leva och också något vi alla förr eller senare kommer behöva förbereda oss inför. Antingen för vår egen del, eller för en partners.

Det kan handla om att vi levt ett långt och lyckligt liv tillsammans, nått vår ålders höst och börjar se det naturliga slutet. Men det kan också handla om plötsliga händelser. Olyckor och sjukdomar som gör att vi rycks ifrån den vi älskar. Att göra förberedelser inför att något sådant ska hända är därför omtänksamt. Och det ger dig också ett tillfälle att faktiskt reflektera över något de flesta av oss inte gärna tänker på.

Ordna juridiken och planera begravningen

Hur vill du ha det efter din död? Vem ska ärva dina tillgångar och vilken musik ska spelas på begravningen? Allt det här kan du förbereda innan. Dina önskemål om ceremonin kan du skriva på en lista och lägga på ett säkert sätt. Om du har gjort det så avlastar du den du älskar som slipper en uppgift och kan fokusera mer på sin egen sorgebearbetning. Det finns också många juridiska aspekter kring att dö. Det gäller särskilt om ni har särkullbarn. Genom att du redan idag kontaktar en begravningsbyrå i göteborg kan de hjälpa dig med att upprätta allt som krävs för att arvsskiftet ska bli lättare. Om ni inte ordnat med testamenten finns alltid risken att den efterlevande partnern tvingas flytta för att ett barn från tidigare förhållande vill ha ut sitt arv. Även detta är något som skapar onödig stress i en tid i livet som borde få ägnas åt återhämtning.

Se till att ha rätt försäkringar

Att en make eller maka avlider plötsligt är en chock för de flesta. Det är också något som kostar mycket pengar. Dels i reda begravningskostnader, men också för att en inkomst försvinner i hushållet och för att det ofta krävs en tids sjukskrivning för att jobba med sorgebearbetningen. För att avlasta den ekonomiska stressen är det därför viktigt att du kontinuerligt ser över ditt försäkringsskydd, särskilt om ni har barn. Ta gärna hjälp av en försäkringsrådgivare för att planera vilken eller vilka du ska ha. En bra livförsäkring gör att du kan ta hand om din familj även efter att du har dött. Det är en förhållandevis liten kostnad för att veta att de inte kommer behöva lämna ert hem och sin trygghet den dag du inte kan finnas där och bidra till familjens försörjning.