Klä bruden i nytt under, gammalt över

Något lånat, något nytt, något gammalt och något blått. Den engelska ramsan gör sig kanske inte underbart bra i svensk översättning – men att vara lite vidskeplig vad gäller brudens klädsel på bröllopsdagen kan aldrig skada!

Om inte annat kan det vara roligt för dig som blivande brud att ordna med något inför bröllopet som bara du vet om. Se till att du verkligen har något lånat, nytt, gammalt och blått (och, enligt vissa ramsor, ett sexpencemynt i ena skon) på dig på bröllopsdagen!

Något nytt

I denna kategori är nya underkläder verkligen att rekommendera! Om inte annat för att brudens underkläder nog gör sig mindre bra som lånade, gamla eller blåa. Satsa gärna på romantisk spets, men glöm inte bort passformen. Även om bröllopsklänningen sitter bra i sig och du satsat på att komma i form inför den stora dagen kan även den mest välsydda kreation förstöras av illasittande underkläder.

Något lånat

Att låna något till bröllopsstassen kan vara en knepig historia. Satsa på något som kanske inte har så mycket betydelse för dig, eftersom du behöver lämna tillbaka det lånade efter bröllopet. Om du känner att du vill att allting i din outfit ska ha känslomässigt värde, kan ett sätt att komma runt det hela vara att använda dig av något arvegods med tanken att skänka det framåt i släktleden senare. Ett långlån, så att säga. Precis som Svenska Kyrkan skriver, kan till och med ringarna vara arvegods och alltså falla in under denna kategori. Med tanke på hur mycket ett bröllop kan komma att kosta, är det dessutom ett betydligt mer prisvärt alternativ att låna äldre ringar än att köpa nya familjejuveler.

Något gammalt

Att second hand-marknaden blivit så stor även i bröllopsbranschen är goda nyheter för den som vill hålla nere budgeten för bröllopet. Den välkända bloggentreprenören Elsa Billgrens uthyrningsverksamhet av äldre brudklänningar är väl värd ett besök för den som både vill ha ”något gammalt” till sin brudoutfit, tänka miljövänligt och spara pengar.

Något blått

”Något blått” kan vara knepigt för den traditionellt vitklädda bruden. Även genom en fodrad brudklänning riskerar blåa underkläder eller blått strumpeband att lysa igenom. Ett tips är att tänka på håruppsättningen eller blombuketten. Här finns möjlighet att inkorporera något litet blått, även om bröllopets övriga färgteman drar åt helt andra nyanser.